Modernisering Nederlands huwelijksvermogensrecht aanstaande

huwelijksvermogensrecht

De Tweede Kamer heeft op 19 april jl. het wetsvoorstel aangenomen tot beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen. Naar verwachting wordt dit wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer aangenomen. Na een jarenlange ‘zoektocht’ naar modernisering van het Nederlands huwelijksvermogensrecht zal deze wet waarschijnlijk per 1 januari 2017 in werking treden.

Hoe is de situatie nu? Als men onder toepassing van Nederlands recht trouwt zonder huwelijksvoorwaarden te maken, dan trouwt men in de wettelijke algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al het vermogen van beide echtgenoten in beginsel in de huwelijksgemeenschap valt. Dit geldt ook voor het voorhuwelijks vermogen (bezittingen én schulden) en ook voor vermogen dat door schenking en/of erfrecht verkregen wordt (tenzij een uitsluitingsclausule geldt). Een schuldeiser kan zich voor een privéschuld van een echtgenoot verhalen op alle goederen uit de huwelijksgemeenschap.

Hoe wordt het straks? Als het wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen, betekent dat onder meer het volgende: trouwt men onder toepassing van Nederlands recht zonder huwelijksvoorwaarden te maken, dan trouwt men nog steeds in de wettelijke gemeenschap van goederen. Deze huwelijksgemeenschap is echter beperkter dan nu, omdat ‘slechts’ het tijdens het huwelijk verworven vermogen in beginsel tot de huwelijksgemeenschap behoort. Enkele belangrijke verschillen met het huidige stelsel zijn:

  • Het voorhuwelijks vermogen van een echtgenoot blijft zijn/haar privévermogen. Voorhuwelijks vermogen dat aan beide echtgenoten toebehoort, valt wel in de beperkte huwelijksgemeenschap;
  • Vermogen dat wordt verkregen door schenking of erfrecht zal in beginsel buiten de huwelijksgemeenschap blijven;
  • Een schuldeiser kan zich voor een privéschuld van een echtgenoot verhalen op de helft van de waarde van de goederen uit de huwelijksgemeenschap;
  • Aanstaande echtgenoten die een algehele gemeenschap van goederen wensen, moeten hiervoor tijdig huwelijksvoorwaarden laten opstellen.

Het wetsvoorstel zal van toepassing zijn op huwelijken aangegaan na inwerkingtreding hiervan. Op huwelijken aangegaan vóór inwerkingtreding geldt de huidige wet.